TEKMELİK KULLANIMI VE FAYDALARI

06-08-2024 12:59
TEKMELİK KULLANIMI VE FAYDALARI

TEKMELİK KULLANIMI VE FAYDALARI

 

Tekmeliklerin Kullanımı ve Faydaları

Tekmelikler, alt bacaklarımızı darbelere karşı korumak için kullanılan özel koruyuculardır. Bu koruyucular, sert plastik veya deri gibi malzemelerden yapılır ve bacaklara kemerlerle sabitlenir. Tekmelikler, alt bacağımızın ön tarafını, özellikle de kaval kemiğimizi (tibia) ve yan kemiğimizi (fibula) kırıklardan korur. Aynı zamanda kas gerginlikleri, morluklar ve ciltte oluşabilecek açık yaraların riskini azaltır. Tekmelikler, darbenin etkisini azaltarak kuvveti geniş bir alana yayar.

Önleyici Spor Hekimliği Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, futbolda tekmelik kullanımı, kaval kemiğinde oluşabilecek yaralanma riskini tekmelik türüne bağlı olarak %44-77 oranında azaltır.

Kadavralar üzerinde yapılan bir çalışmada, plastik, fiberglas, basınçlı hava ve Kevlar gibi farklı malzemelerden yapılan tüm tekmeliklerin, kaval kemiğini kırılmalara karşı farklı düzeylerde de olsa koruduğu gösterilmiştir. Futbolcularda kaval kemiği kırıklarıyla ilgili yapılan başka bir çalışmaya göre, FIFA tarafından zorunlu tutulan tekmelik kullanımı, futbola bağlı kaval kemiği kırıklarının görülme sıklığını önemli ölçüde azaltmıştır. Farklı marka tekmelikler üzerinde yapılan bir araştırmada ise, kramponun tekmeliğe darbesi incelendiğinde, tekmelik ile kaval kemiği arasındaki mesafenin fazla olmasının koruyuculuğu artırdığı saptanmıştır.

Tekmelikler (kaval koruyucu) sadece futbolda değil, tekvando gibi bacaklarımızın ön kısmının korunması gereken sporlarda da kullanılmalıdır. Tekmelikler kolay kırılmayan, hafif ve darbe emici maddelerden yapılmalıdır. Sporcular tekmelikleri kullanırken, mümkün olduğunca rahatsızlık hissetmemelidir. Diz altından başlayıp ayak bileğini de koruyacak şekilde uzanan tekmelikler, bacağın ön, yan ve kısmen arka tarafını sarmalıdır. Tekmelikler uygun boyutlarda olmalı ve sporcuların anatomik yapısına uygun olarak kişiye özel üretilmelidir. Yarışmaların yanı sıra, antrenmanlarda da uygun tekmelik kullanmak, spor yaralanmalarının azaltılmasına büyük katkı sağlar.

 

 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.